Soja warzywna

Soja warzywna

Soja warzywna stała się popularnym składnikiem pożywienia. Zastępuje – podobno nawet całkiem skutecznie – mięso, ponieważ posiada bardzo wiele białka. Często jest go więcej niż w samym mięsie, dlatego stanowi ona bardzo ważne źródło energii. To roślina strączkowata. Lekarze zalecają jedzenie soi ze względu na jej właściwości – pozwala zachować młodość, zmniejsza problemy związane z osteoporozą, stosuje się ją jako wspomagacz w walce z rakiem narządów płciowych i piersi. Uprawia się ją głównie w Azji, gdzie mieszka wielu wegetarian z pokolenia na pokolenie (np. mieszkańcy Indii, Chin, Japonii), w Polsce powoli też się przyjmuje. Jeśli mamy ochotę zjeść danie wegetariańskie, warto sprawdzić kuchnia azjatycka Poznań.

Soję jedzą nie tylko ludzie, stanowi też ważny i pożądany składnik paszy. Obecnie istnieje bardzo wiele produktów wytwarzanych na bazie soi. Zdaje się, że jest ona w stanie zastąpić każdy rodzaj pożywienia. Można zrobić kotlety sojowe imitujące kotlety mięsne. Warto je jednak mocno przyprawić przed podaniem na stół, ponieważ nie posiadają żadnego smaku. Istnieją również napoje sojowe, które polecane są osobom nietolerującym laktozy; z powodzeniem naśladują mleko. Dostępne są również w wariantach smakowych, np. waniliowym. Bardzo popularny jest ser tofu, który dzieli się na kilka rodzajów – twardy, sałatkowy. Można stosować także pasty sojowe do kanapek zamiast pasztetów oraz flaki sojowe. Wszystkie produkty są dość tanie i dostępne w każdym większym sklepie. Z soi wytwarza się również olej i margarynę. Poza rynkiem spożywczym wykorzystywana jest w lecznictwie.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments