Białko podczas odchudzania

Białko podczas odchudzania

XXI wiek jest szczególnym okresem, w którym to coraz więcej osób ma problem z nadwagą czy otyłością. Związane jest to przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością fizyczną oraz niezdrowym jedzeniem, a głównie przejadaniem się. Swoją przygodę z odchudzaniem warto zacząć z całą pewnością od odpowiedniej podaży białka, który jest kluczowym makroskładnikiem dla organizmu ludzkiego. Poprzez swoje wysokie właściwości sycące białko jest idealnym sprzymierzeńcem pod kątem redukcji zbędnego tłuszczu.

Na co zwrócić uwagę?

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają dużą ilość białka. Istotny jest również podział tego makroskładnika na białka zwierzęce oraz roślinne. Do protein pochodzących od zwierząt zaliczamy przede wszystkim wszelkiej maści mięsa. Te chude- pierś z kurczaka oraz indyka, jak i te tłustsze- wołowina i wieprzowina. Białka zwierzęce to również jajka, nabiał czy ryby. W kwestii białka roślinnego warto postawić głównie na soje, fasolę, soczewicę oraz ciecierzycę. Istotna jest również ilość tego makroskładnika w ciągu dnia. Nie należy przekraczać granicy 2,5g/kg masy ciała- jest to wartość zarezerwowana dla kulturystów. Dla normalnej osoby podaż powinna być na granicy około 1-2g/kg.

Odżywka białkowa- pomoc w uzupełnianiu makroskładnika

Świetnym sposobem na uzupełnienie białka jest korzystanie z odżywki. Nie należy jednak traktować jej jako zastępstwa za konwencjonalne jedzenia, a jedynie wsparcie i dodatek do diety. Warto rozróżnić w tym przypadku 2 typy białka: serwatkę oraz izolat. Ten pierwszy rodzaj jest znacznie wolniej wchłaniany, ale jednocześnie jest sporo tańszy. Nie mniej nie można powiedzieć, że serwatka jest gorsza od izolatu.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments